NC Ehitus | Äärekivide paigaldus
15817
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15817,page-child,parent-pageid-15803,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.5.3,vc_responsive
 

Äärekivide paigaldus

Äärekivid

Äärekivid, teisisõnu ka äärepiirded ei ole mõeldud niisama kaunistuseks nagu võiks esmapilgul arvata vaid nad täidavad väga olulist rolli. Kasutades äärekive, on võimalik ära hoida erinevad erosioonid, mis võivad tekkida nii tugevate sügisvihmade kui ka kevadiste lumesulamiste ajal või ka tormituultega. Nende peamisteks ülesandeks on aluskihi äravajumise takistamine sillutuskivide alt või hoiduda kividevaheliste vuukide järskudest laienemistest ning edasisest kivitee lagunemisest. Äärekive kasutatakse ka kohtades kus tee lõpeb või toimub järsk muutus, näiteks tee kõrguste vahel. Selline juhtum leiab sageli aset kõnnitee muutumisel sõiduteeks.

Enne projektiga alustamist oleks äärmiselt tark paika panna milliseid kive kasutada soovitakse. Siinkohal saavad teile appi tulla ka eksperdid, kes aitavad teid hea meelega ning pigem soovitaksime neid kasutada kui mitte, sest ebapiisavad planeerimisoskused võivad endaga kaasa tuua suured kulutused, millega eelnevalt ei arvestatud. Olemas on kaks peamist äärekivide sorti: ühed on mõeldud sõiduteedel kasutamiseks ning teised kõnniteedel. Nende suurimaks erinevuseks on nende koormustaluvus ja suurus.

Paigaldus

Et võtta äärekivide omadustest maksimumi, on oluline paigutada need nii, et sirge külg jääks vastu sillutus- või kattekive, sest see hoiab ära konstruktsiooni hilisema lagunemise. Kui vuuk mis jääb sillutuskivi ja äärekivi vahele on väiksem kui 25% kattekivist, võib selle täita soovi korral ka betooniga, sest see lisaks kogu teele omakorda tugevust ning sellelt voolaks vesi ja muud sademed koos mustuse ja tolmuga kergemini maha. Edasise hoolduse lihtsustamiseks võiks jääda äärekivi kattekividest mõned millimeetrid madalamale, et tugevdada eelpool mainitud efekti. Enne tee sillutamise alustamist võiks planeerida kivide omavahelist sobitumist, et peaks äärekive võimalikult vähe lõikama. See päästaks suuremast kisast ja kärast.

Küsi pakkumist!

Email (nõutav)

Teade

Protsess

Efektiivsuse tõstmiseks oleks otstarbekas paigaldada äärekivid või äärepiirded enne põhisillutist, sest siis on tee vorm selgelt näha ning neil on rohkem aega paika vajuda. Seda nippi tasuks järgida eelkõige seal, kus on tegu pigem ebatasase ja ebakindla maapinnaga. Tavaliselt on äärekivide pikkuseks ligi pool meetrit ning need on valmistatud just nii, et neid jõuaks iga tavaline inimene ilma suurema vaevata paika tõsta. Seejärel tuleks kivid võimalikult üksteise vastu suruda, vältimaks suuremat erosiooni ning et projekt jääks pikemaks ajaks püsima. Kui kivid jäävad ebasobiva suurusega, saab neid ketassaega kergelt lõigata. Arvestada tuleks selle protsessi lärmakuse ja segadusega.