NC Ehitus | Aia ehitus
15652
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15652,page-child,parent-pageid-15650,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.5.3,vc_responsive
 

Aia ehitus

Eesmärk

Aedu on juba aegade algusest peale rajatud piiramise eesmärgil. Neid on valmistatud nii kivist, metallist, puidust kui traadist. Muidugi on ka erandeid ning aedade ehitamisel võib lasta oma loovusel lennata. Kuna materjal määrab üldjuhul ära ka aia otstarbe, on oluline see enne läbi mõelda ja kaaluda erinevaid võimalikke variante. Näiteks kui soovitakse lisada hoovile privaatsust, kasutatakse üldjuhul kas kiviaedu või planke, mis võivad ulatuda mitme meetri kõrgusele. Kui soovitakse kaitset tuule ja tuisu eest, tasuks luua aed, mis on vahedega, sest see murrab tuule ja tuisu ära. Lastes ehitada aga vahedeta aia, hakkab tuul ümber krundi keerutama ja tihti pakub aed lõppkokkuvõttes vastupidist tulemust, suurendades esialgse tuule kiirust.

Ümbruskond

Enne ehitustöid soovitame vaadata ümbruses olevaid hooneid ning neid piiravaid aedu, millised on kõrgused, mis materjali on kasutatud ning millised on kasutusel olevad toonid ja kas teile sobiks selline lahendus. Üldjuhul ei lubata ilma vastava loata ehitada piirdeaeda kõrgemat kui 1,5 meetrit. Kui aga tekib soov või vajadus kõrgem aed rajada, tasub kindlasti pöörduda oma murega kohaliku omavalitsuse või linnaosavalitsuse poole, et vältida hilisemaid võimalikke juriidilisi probleeme.

Valik

Aia rajamisel on kehtiv rusikareegel – mida suurem on aed, seda kõrgem võib olla piirdeaed. Miks? Kui on tegu väiksema krundiga ja kõrge aiaga, muudab aed maatüki veelgi väiksemaks ja hakkab raskena mõjuma. Omades koeri on aga lausa kohustuslik ehitada kõrgemaid aedu ning väiksemate vahedega, sest siis on vähem ahvatlusi väljaspool hoovi ning jääb ära võimalus talvel paksu lumega üle aia hüpata. Eelnevate talvede põhjal võime öelda, et pole väga harv juhus, kui ligi 1,5 meetrisest aiast saab lume tõttu 70 või vähema sentimeetri kõrgune aed.
Oluline on rajada aed krundipiirile või sissepoole krunti, sest siis ei teki probleeme naabrite ega kohalike omavalitsustega. Üldjuhul on mõistlik aia ehitamise ideest rääkida ka naabritega, sest tihtipeale ollakse nõus projekti toetama nii nõu, jõu kui ka kapitali poole pealt. Naabritevahelised aiad aga ehitatakse tavaliselt võrkaedadest, sest need on kõige odavamad ning täidavad oma rolli. Võrkaedade hinnad sõltuvad aga silmuse suurusest – mida väiksem silmus, seda kallim ent tugevam aed.

Küsi pakkumist!

Email (nõutav)

Teade

Hüva nõu

Meie spetsialistid aitavad teid siinkohal suurima heameelega ning tõenäoliselt oskame pakkuda teile parimat saadaval olevat lahendust, tänu oma pikkadele kogemustele aedade rajamise valdkonnas. Oskame soovitada teile õigeid aia ehituse nippe, materjale, kõrguseid, postivalikut ning kuidas neid oleks otstarbekas kinnitada, et teie aed jääks aastateks kestma!